Äntligen kan vi på Centralasiengrupperna bjuda in er till Centralasiendagarna igen! Den 22 och 24 maj kör vi och i år har vi flyttat till Stockholm och bjudit in internationella gäster.
Vi kommer bjuda på panelsamtal, föredrag, utställning och filmvisning och samtidigt sprida information om Centralasien till både en bred allmänhet och för de redan invigda entusiasterna. Vi vill belysa en annars så obelyst region utifrån olika perspektiv. Språket för dagarna kommer vara engelska.
Har du frågor kontakta [email protected]
Fredag 22 maj 12.00-17.00
Kungliga Myntkabinettet
Slottsbacken 6
Stora Rummet
12.00-13.00 Lunchmingel inklusive introduktion
13.00-14.30 Panelsamtal: Mänskliga Rättigheter i Kirgizistan – en uppdatering
Medverkar gör Medet Tiulegenov, forskare från American University of Central Asia (AUCA) som studerar bl.a sociala rörelser i regionen, Dildora Khamidova från UN Women i Osj, Emil Nasritdinov docent på AUCA inom forskningsområdena migration och religion, samt Anja Jahn Gunther, departementssekreterare på UD och ansvarig för Sveriges diplomatiska förbindelser med Centralasien. Centralasiengruppernas ordförande Gustaf Sörnmo leder samtalet.
15.00-15.45 Kina och Centralasien
Johan Fresk (Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier, redaktör för Kinarapport (China Report))
Kort historisk översikt över förbindelserna mellan Kina och Centralasien efter Sovjetunionens fall. SCO som en diskussionsklubb. Kina som en tillförlitlig och icke-interfererande partner. Kina som en förespråkare för frihandel. De senaste initiativen: The Silk Road Fund och The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).
16:00-16:45 Demokratiseringsprocesser i Kirgizistan efter 2010 – de politiska partierna, civilsamhället och olika sätt för politiskt deltagande
Medet Tiulegenov (American University of Central Asia)
Om försöken att bygga den parlamentariska demokratin och civila samhällets eventuella roll i utvecklingen av deliberativ demokrati i Kirgizistan.
Lilla Rummet
14.30-15.00 Svenska Aralsjösällskapets presenterar sitt projekt UZWATER
Gunilla Björklund (naturgeograf och internationell vattenexpert och ordförande i Svenska Aralsjösällskapet)
UZWATER är ett EU-Tempusprojekt med 6 partner från EU-länder, Sverige, Polen, Lettland och Litauern, och med 8 deltagande universitet i Uzbekistan. Projektet syftar framför allt till att bidra till att öka kapaciteten i Uzbekistan vad gäller Master-utbildningar inom hållbar utveckling med speciell tonvikt på miljö och vattenanvändning i ett land med stora problem inom området.
Söndag 24 maj, Bio Rio 10:00-13:00
Hornstulls Strand 3
Filmerna The Desert of Forbidden Art av Tchavdar Gerogiev och Amanda Pope och förfilmen The Old Maid (старая дева) av Alijan Nasirov visas som filmfrukost. Efter filmerna följer samtal med en av regissörerna samt reflektioner med internationelal gäster från regionen.
160:- (inkl frukost)
Mer info och biljetter på www.biorio.se
Söndag 24 maj, Bio Rio 13.30-17.00
Hornstulls Strand 3
13:30-14:30 Situationen för kvinnor i Kirgizistan
Dildora Khamidova (tidigare verkställande direktör på Center for Multicultural and Multilingual Education numera på UN Women i Osj)
Hur är det att vara kvinna i Kirgizistan? Dildora Khamidova kommer redogöra för de svårigheter och förtryck kvinnor står inför i dagens Kirgizistan.
14:45-15:45 Bara genom att lära sig att leva tillsammans på olika sätt kan vi leva tillsammans alls
Emil Nasritidnov (docent på AUCA med forsnkningområdet migration)
En presentation av centralasiatiska migranters liv i Rysslands storstäder.
Under våren har seriekollektivet Dotterbolaget besökt Centralasiengruppernas feministiska partnerorganisationer i Kirgizistan. Här kommer vi får se ett smakprov på resultatet!