Centralasiengrupperna söker en praktikant som vill arbeta med hållbarhet och miljö hos en av våra partnerorganisationer i Kirgizistan

Centralasiengrupperna (CAG) är en ideell, volontärdriven organisation som är baserad i Malmö. Vi verkar huvudsakligen i postsovjetiska Centralasien inom tematiska områden som mänskliga rättigheter, konflikthantering, ungdomsfrågor, genus/HBTQ och miljö/klimat, men har också projekt i Sverige. En stor del av vårt arbete innebär kapacitetsstärkande aktiviteter för partnerorganisationer i Centralasien.

Vi söker nu en person som vill arbeta med kommunikation och fundraising kopplat till klimatanpassning och biologisk mångfald hos en av våra partnerorganisationer i Kirgizistan. Praktiken är ca 5 veckor lång och kommer ske under sommaren 2022 (relativt flexibla datum). Du kommer huvudsakligen vara baserad på huvudkontoret i Bisjkek. Där kommer du arbeta tillsammans med lokalanställd personal och volontärer. Fältresor kommer sannolikt också att förekomma.

Praktiken är hos organisationen ISDS (Institute for Sustainable Development Strategy). ISDS är en miljöorganisation som jobbar med projekt kring klimatanpassning, biologisk mångfald och miljöskydd i Kirgizistan. Ditt uppdrag är knutet till ett gemensamt projekt som Centralasiengrupperna och ISDS implementerar under 2022, men också andra miljösatsningar som ISDS har i landet.

Arbetsuppgifter
Som praktikant kommer du att:

 • Ansvara för engelskspråkig kommunikation hos ISDS – ansvara för sociala medier, blogginlägg och strategi för digital kommunikation
 • Arbeta med fundraising – söka projektmedel, kontakt med bidragsgivare, skissa på projektidéer osv
 • Hjälpa till med diverse kontors- och projektrelaterade åtagande – t.ex. rapportering, research och planering
 • Fungera som en länk i kommunikationen mellan Centralasiengrupperna och ISDS, samt research kring möjliga fördjupade samarbetsområden mellan organisationerna

Arbetsuppgifterna kan i mindre utsträckning ändras efter de behov som uppstår under praktikens gång. Du kommer också få möjlighet att arbeta med ett mindre individuellt projekt som du själv bestämmer i samråd med CAG.

Vem söker vi?
Vi söker dig som är självständig, uppskattar utmaningar och som har tidigare erfarenhet av att arbeta i gräsrotsorganisationer. Du har mycket god samarbetsförmåga, goda organisatoriska egenskaper och gillar att arbeta med kommunikation. Du tänker långsiktigt och har relevant kunskap kring fundraising och projektansökningar.

Du kommer i stor utsträckning att arbeta självständigt under fasta arbetstider med flera olika saker samtidigt, vilket fordrar att du själv har förmåga att strukturera upp din dag och ta stort eget ansvar. Ett omfattande mått av initiativkraft förväntas inom detta uppdrag. Vi vill självklart att du delar Centralasiengruppernas värdegrund och trivs bra i prestigelösa arbetssammanhang.

Kvalifikationer
Det är ett krav att du…

 • kandidat- eller masterexamen i relevant utbildningsfält (helst med miljö/klimatprofil)
 • åtminstone 2 års arbetslivserfarenhet i relevant område
 • är under 30 år gammal
 • har tidigare erfarenhet av arbete och/eller engagemang inom civilsamhälle, särskilt i internationella sammanhang
 • är bra på att kommunicera med andra och kan uttrycka dig utmärkt i tal och skrift på svenska och engelska.
 • har kunskap och professionell erfarenhet av att arbeta med kommunikation, främst på sociala medier (inklusive analytics).
 • Har kunskap och professionell erfarenhet av fundraising och projektansökningar

Det är också meriterande om du uppfyller något av följande…

 • talar ryska och/eller kirgiziska.
 • har någon form av erfarenhet eller kompetens kopplat till Centralasien.
 • har erfarenhet av att arbeta i och med projekt.

Arbetsvillkor
Praktikperioden pågår i ca 5 veckor med Bisjkek som bas. Utresan beräknas ske i början av sommaren. Innan avresa till Kirgizistan kommer du få ta del av förberedelsekurs med Centralasiengrupperna och ISDS. Under praktikperioden arbetar du heltid. Efter hemkomst ingår en del efterarbete innan praktiken formellt avslutas.

Centralasiengrupperna täcker flygresa, visum och försäkringar i samband med utlandsvistelsen. Under utlandsvistelsen utgår ett traktamente och ersättning. Ersättningen täcker med god marginal levnadskostnaderna i Kirgizistan.

Covid -19
Centralasiengrupperna följer noga utvecklingen av covid-19 i världen och i Kirgizistan specifikt. Om Utrikesdepartement avråder från internationella resor kommer praktiken tyvärr inte kunna bli av.

Ansökningsprocessen
Ansök genom att skicka CV och personligt brev till [email protected]. Båda dokument ska vara på engelska. Sista ansökningsdag är 15 maj kl 23.59. Därefter väljer vi ut de mest relevanta ansökningarna och kallar sökande till en strukturerad intervju.

Vid frågor:
Kontakta Centralasiengrupperna ([email protected])