Praktikantpodcast

Anita och Sara har under senare delen av 2022 haft praktik på Centralasiengruppernas samarbetsorganisation Novi Ritm. I denna podd delar de med sig av sina erfarenheter de fått under sin tid som praktikanter hos Novi Ritm – en ungdomsorganisation som arbetar för demokrati och kvinnors rättigheter i Osj i södra Kirgizistan. I fyra avsnitt diskuterar Anita och Sara olika teman kopplat till sin praktik – som flickors och tjejers rättigheter, ungas möjlighet till inflytande och politiskt deltagande, samt fred och säkerhet i podcasten Leanin’ to Osh.

Avsnitt 1 – Lenin-statyer och spottattacken

Halvvägs genom sin praktik i Kirgizistans näst största stad Osj bestämmer sig Anita och Sara för att starta en podd. I första avsnittet får ni höra om hur vardagen i Osj hittills har varit. Men det bjuds även på hur det kom sig att de båda hamnade i Centralasien, vad Centralasiengrupperna egentligen är, den okända spottattacken samt en hiss och diss lista. 

Avsnitt 2 – Hemmafruarna och de befläckade flickorna

I avsnitt två diskuterar Anita och Sara vad det kan innebära att gifta sig i Kirgizistan. De pratar också om brudkidnappningar, våld i nära relationer och smala könsnormer. Det blir ett avsnitt med en del skräckexempel, men också med värme och framtidstro.

Avsnitt 3 – Partiprogram och galna feminister

I poddens tredje avsnitt ställer Anita och Sara frågan vem som har råd att vara aktivist i Kirgizistan. Det blir ett avsnitt om ungdomars möjlighet till deltagande och inflytande och om kostnaderna att vara aktiv i en feministisk organisation i Kirgizistan. 

 

Avsnitt 4 – De falska missilerna och Batken-miljonerna

I poddens sista avsnitt pratar Sara och Anita om upplevelserna och känslorna kring att befinna sig i ett land där aktiva strider bryter ut. De diskuterar även allt från vattenkonflikter, ungas utsatthet som aktivister samt det svenska biståndet. Följ med in och avsluta resan!