Centralasiengrupperna (CAG) är en ideell, volontärdriven organisation som är baserad i Malmö. Vi verkar huvudsakligen i postsovjetiska Centralasien inom tematiska områden som mänskliga rättigheter, konflikthantering, ungdomsfrågor, genus/HBTQ och kultur, men har också flera projekt i Sverige. Nu söker vi en informationssamordnare som ska arbeta med folkbildning och påverkansarbete i Sverige.

Arbetsuppgifter
Som informationssamordnare på Centralasiengrupperna kommer du att:

 1. Ta fram skriftligt underlag och utbildningsmaterial kopplat till rättighetsbaserat arbete i Centralasien.
 2. Organisera en utställningsturné om mänskliga rättigheter i Centralasien i Malmö, Göteborg och Stockholm, samt arrangera temadagarna “Centralasiendagarna 2016”.
 3. Hålla föredrag och workshops på gymnasieskolor och universitet.

Som informationssamordnare kommer du i nära samarbete med vårt kontorsteam i Malmö arbeta med insatser kopplat till folkbildning, offentliga arrangemang och påverkansarbete. Din tjänst är till stor del knuten till vårt Forum Syd-finansierade informationsprojekt för 2016, som du kommer ansvara för samordning, genomförande, utvärdering och slutrapportering. Detta innebär att dina primära arbetsuppgifter är knutna till projektets huvudsakliga aktiviteter; 1. en utställningsturné, 2. temadagarna Centralasiendagarna,  samt 3. föredrag/workshops för unga personer på universitet och gymnasieskolor. Utöver dessa huvudområden tillkommer mindre arbetsuppgifter relaterade till research, logistik och projektadministration. Arbetsuppgifterna kan i mindre utsträckning ändras efter de behov som uppstår under projektets gång.

Vem söker vi?
Vi söker dig som tycker om att skriva intressanta texter om frågor som allmänheten inte har någon större inblick i. Du är en person som kan väcka nyfikenhet och engagemang genom din kommunikationsförmåga, inte bara skriftligt, men också muntligt i samband med föredrag och workshops. Du har också mycket goda organisatoriska egenskaper, analytisk förmåga och ett starkt intresse för frågor som berör mänskliga rättigheter, global rättvisa samt olika förändringsparadigm och arbetssätt inom civilsamhället.

Du kommer i stor utsträckning att arbeta självständigt på flexibla arbetstider med flera olika saker samtidigt, vilket fordrar att du själv har förmåga att strukturera upp din dag och ta stort eget ansvar. I ditt arbete kommer du arbeta på olika nivåer inom Centralasiengrupperna, i direkt kontakt med bl.a. nationella och internationella samarbetspartners, beslutsfattare, grafiker samt kontorsteam och styrelse; därför är det fördelaktigt om du är en kommunikativ person som är bra på att samarbeta. Vi vill självklart att du delar vår värdegrund och trivs bra i prestigelösa arbetssammanhang.

Kvalifikationer
Det är ett krav att du…

 • har erfarenhet av att producera högkvalitativ och lättillgänglig text med anknytning till teman om globala rättvisefrågor och mänskliga rättigheter.
 • har erfarenhet av att hålla workshops och föredrag, huvudsakligen för unga personer.
 • har erfarenhet av projektledning, organisering av större evenemang samt marknadsföring.

 Det är meriterande om du…

 • har relevant professionell eller akademisk erfarenhet kopplat till projektets kärnfrågor eller Centralasiengruppernas tematiska verksamhetsområden.
 • har tidigare erfarenhet av arbete och/eller engagemang inom den ideella sektorn, särskilt i sammanhang som riktar sig till unga personer och med rättighetsbaserat arbetssätt (RBA) som utgångspunkt.
 • har någon form av erfarenhet eller kompetens kopplat till Centralasien.
 • talar ryska, kirgiziska, kazakiska, tadzjikiska och/eller uzbekiska.
 • har tidigare erfarenhet av fotografi, bildredigering och grafik.

Arbetsvillkor
Tjänsten är en tidsbegränsad projektanställning som pågår från 2016-05-02 till 2016-12-31, med stor möjlighet till förlängning under 2017. De första månaderna motsvarar tjänsten 50 % anställningsgrad, för att under hösten expandera till ca 70 %. Tjänstens huvudsakliga placering är på Centralasiengruppernas kontor i Malmö, men kommer i kortare perioder utgå från andra svenska orter (t.ex. i samband med temadagar och utställningar). Tjänsten innefattar åtminstone en resa till Centralasien för insamling av text- och bildmaterial. Lönen beräknas utifrån en heltidslön på 25.000 kr/månad.

Centralasiengrupperna kommer teckna kollektivavtal med Unionen under våren.

Ansökningsprocessen
Vi tillämpar en ickediskriminerande kompetensbaserad rekryteringsmetod, vilket innebär att vi istället för CV och personligt brev ber samtliga sökande svara anonymt på samma frågeformulär.

Sista ansökningsdag är 10 mars 2016 kl 23.59. Därefter väljer vi ut de mest relevanta ansökningarna och kallar sökande till en strukturerad intervju.

Övrigt
Har du frågor kontakta verksamhetssamordnare och ordförande Gustaf Sörnmo på gustaf@centralasien.org