Hejsan!

Det var längesen vi skrev nåt här om vad som händer i Centralasiengrupperna i stort – men det betyder inte att vi legat på latsidan under året! Våren och sommaren har varit fullspäckade med aktiviteter, både i Kirgizistan och i Sverige, men också nya samarbeten/projekt i de andra centralasiatiska länderna.

Startskottet för en intensiv period för CAG gick i februari då vi fick tillträde till vårt första egna kontor på MittMöllan i Malmö. En mysig liten lokal i en fantastisk stadsdel, som vi delar med våra polare i Tamam Malmö. Hittills har vi mestadels använt kontoret till reguljärt kontorsarbete, administration och diverse möten, men också inlett traditionen ryska språkkafé varje onsdag samt hållit en del blandande workshops och föredrag där.

10269370_458835060928355_4575850132764890685_n
Utbildning med Per Herngren

Vårens största projekt i Sverige var ett utbyte med ett gäng unga demokratiaktivister från Osj, Kirgizistan och Dusjanbe i Tadzjikistan. I en dryg vecka vistades de i Skåne där en mängd studiebesök, utbildningar, möten och sociala aktiviteter ägde rum. Vi hade bl.a. en heldagskurs med Per Herngren om feministiska mötestekniker och konfliktingripande i olika situationer av förtryck, maktmissbruk och våld, vilket var mycket uppskattat. Läs mer om Per och hans kurser här: http://ickevald.net/perherngren/kurser.htm

I Osj har vårt samarbete med organisationen Новый Ритм intensifierats och fördjupats under året genom vårt gemensamma aktivitetshus i staden. På huset arrangeras löpande verksamheter och utbildningar för barn och unga. Utöver en antal utbildningar, gästaktivister och nya verksamheter på huset, anordnade vi i juli en fortsättning på vårens utbyte i Malmö i form av ett läger i Kirgizistan och Tadzjikistan (håll utkik efter Oskar Klarens fyradelars artikelserie om detta här på bloggen).

10255823_475131315965396_7178331271304231945_n
Matlyuba Azamatova föreläser om kvinnors situation i Uzbekistan

I maj reste Malmöbandet Ved till Kazakstan, Kirgizistan, Uzbekistan och Tadzjikistan för att turnera och möta lokala musiker i regionen. Vi anordnade två temadagar om Centralasien i maj då ämnen som journalistik i Uzbekistan och civilsamhällets organisering i Kirgizistan avhandlades. Filmen Shadow of the Holy book om Turkmenistan visades också på biograf Kino i Lund, samt att bandet Ved berättade om sin turné och spelade musik på Kontrapunkt. Året har även innehållit medverkan på en ungdomskonferens vid Issyk-kul, nätverksforum i Ungern och Cypern (inom Entry), närvaro på Nordiskt forum om kvinnors rättigheter, en förstudie om världskulturarv i södra Kirgizistan, samt en styrelsehelg utanför Göteborg.

Våra fantastiska EVS-volontärer Nurzaada, Aida, Jonas och Becca har precis avslutat sina tjänstgöringar hos oss – stort tack för ert grymma arbete! Vi vill också passa på att tacka vår praktikant Mica för ovärderlig hjälp under våren! Vi ser fram emot en mycket spännande höst, som bl.a. innehåller ett nytt EVS-projekt med fyra nya volontärer, en utbildningsvecka i Turkiet kring barns rättigheter, nya samarbetspartners och mer regelbundet bloggande 😉

Gustaf & styrelsen