’’Marshrutka (Russian: маршрутка  [mɐrˈʂrutkə]), from marshrutn[oy]e taksi routed taxicab, is a form of public transportation such as a share taxi for the countries of CIS, the Baltic statesBulgaria and Georgia. The role of the modern marshrutka is theoretically similar to the share taxi, that use minibuses in other countries.’’

(http://en.wikipedia.org/wiki/Marshrutka) Från Wikipedia om marshrutkor.

En typisk marshrutka
En typisk marshrutka

Det absolut enklaste och billigaste sättet att ta sig fram i Osj är i en marshrutka. Marshrutkan är en liten minibuss som tar sig fram längs en förutbestämd rutt och plockar upp/släpper av passagerare längs vägen. Det enklaste sättet att åka med en marshrutka är helt enkelt att ställa sig bredvid vägen och med lätt utsträckt hand vinka ned den.

Nu börjar egentligen de riktiga svårigheterna. Väl inne i bussen så är det vanligtvis fullt med folk, att sitta ned är något utav en lyx (iaf från de platserna där jag brukar kliva på). Det finns även ett mer eller mindre outtalat regelsystem kring vem som ska få sitta, vem som ska ge plats åt vem och vem som ska stå var. Rent generellt går det att säga att män ska låta kvinnor sitta, yngre människor ska lämna plats åt äldre och gravida kvinnor trumfar alla.Den som inte följer dessa regler kan räkna med hela bussens ogillande och fördömande. Äldre människor kommer troligen att oja sig över den yngre generationens brist på uppfostran och respekt. Beroende på vilken stad man är i finns det olika system för hur man ska betala. I Bisjkek så betalar folk exempelvis när de går in, i Osj gäller det att betala när du går ut ur bussen. Här i Osj har priset just höjts från 8 som till 10 som (!). När du ska kliva av är det bara att arbeta dig framåt genom bussen till chauffören och be honom att stanna där du vill kliva av.

Har du tur kan din morgon i marshrutkan förgyllas av en lugn, melodisk, kirgizisk ballad, men det kan lika gärna vara allt från rysk gangsterrap på högsta volym till gamla slagdängor av Djinghis Khan eller Daddy Cool av Boney M.